nl | fr
Stress en burn-out in de thuiszorg: je kan er iets aan doen

Stress en burn-out in de thuiszorg: je kan er iets aan doen

Ik heb via interviews voor de MederiKrant en het jaarverslag of op events of via opleidingen ondertussen heel wat praktijkcoördinatoren en thuisverpleegkundigen leren kennen. Moeten zij zich zorgen maken?

“Contactberoepen zijn effectief vatbaarder voor stress en burn-out”, vertelt Inès Depoorter. “Vaak gaat het om heel plichtsbewuste mensen die hun cliënten voortdurend op de eerste plaats zetten en zichzelf – te vaak - naar het achterplan verwijzen. Op een bepaald moment ontstaat er een onevenwicht tussen er zijn voor de patiënt en ruimte creëren voor zichzelf. Iemand die de symptomen niet ziet en de situatie laat aanslepen, dreigt zijn of haar gezondheid te ondermijnen.”

Sis De Schrijver: “Symptomen zijn bijvoorbeeld: prikkelbaar zijn, cynisch worden, vermoeidheid, slecht slapen. Ook een laag zelfbeeld is een typisch symptoom. Om toch het werk rond te krijgen gaan mensen vaak de eigen ontspanning opzij schuiven om toch nog even een tandje bij te steken. Bij wie die dit bij zichzelf of een collega opmerkt, zou er een oranje knipperlicht moeten aanspringen. Dat gebeurt niet altijd. Omdat we als individu de signalen niet herkennen, of omdat de werkomgeving niet rijp is om met stress of burn-out om te gaan. Hier willen we met Co-Pact iets aan doen.”

Laat stress je leven niet beheersen

Inès en Sis komen allebei uit de “harde” sector en leerden door ervaring, interesse in de mens achter de cijfers en bijkomende opleiding dat de zachte kant van een organisatie even belangrijk, zoniet belangrijker is, dan de organisatiestructuur en cijfers. Met Co-Pact richten ze zich op de onderwijs- en de zorgsector.

Sis: “Wanneer mensen zich goed voelen, presteren ze beter. Co-Pact heeft een mix aan diensten die organisaties en individuen toelaat een gezond evenwicht te bewaren of te herstellen. We denken mee over organisatieontwikkeling, we geven groepssessies rond stress en burn-out of mensen kunnen op ons beroep doen voor individuele coaching. Onze aanpak is professioneel en wetenschappelijk onderbouwd.”

Inès: “Het meest efficiënt is dat je als organisatie vermijdt dat collega’s over de grens gaan. Stresspreventie dus. We leren organisaties of individuen ook stress of burn-out te herkennen en proactief in te grijpen. Zo vermijd je dat mensen er soms voor een langere tijd tussenuit moeten gaan. In geval van crisissituaties zal vooral individuele coaching de aangewezen aanpak zijn.”

Infosessies

Co-Pact geeft in het najaar enkele informatiesessies voor leden van Mederi Erkende Dienst Thuisverpleging.

Meer informatie: www.co-pact.be

Stress en burn-out in de thuiszorg: je kan er iets aan doen

Wat zijn de symptomen? Hoe pak je het aan? Data informatiesessies Mederi-leden.

 

 

Assist
Comfortlift
CBB Leuven
SCA
Volvo Cars
Zorgpunt
AMMA
Precura
Coloplast
Tops