nl | fr
MederiKrant: Sonia Filali - thuisverpleegkundige tips voor thuisverpleegkundigen

MederiKrant: Sonia Filali - thuisverpleegkundige tips voor thuisverpleegkundigen

Waar moet je als thuisverpleegkundige op letten?

Sonia: “Er zijn drie attentiepunten die belangrijk zijn voor thuisverpleegkundigen als het aankomt op stomazorg. Een eerste belangrijk attentiepunt is het opvangen van de patiënt. Waar men in het ziekenhuis goed omringd wordt, staat men er thuis alleen voor. Als patiënt verlies je van de ene dag op de andere controle over één van de meest elementaire functies van je lichaam. Het is belangrijk om de patiënt gerust te stellen en samen op zoek te gaan naar het juiste stoma-systeem. Ten tweede is de zelfredzaamheid ondersteunen en stimuleren belangrijk. Als thuisverpleegkundige help je jouw patiënt thuis. Maar wanneer hij of zij op een feestje of op familiebezoek een probleem heeft, is het belangrijk dat ze zelf hun stoma kunnen verzorgen. Als thuisverpleegkundige kan je jouw patiënt daarin bijstaan door telkens de stappen te overlopen. Laat je patiënt ook eens zelf de stoma verzorgen wanneer je erbij bent. Zo kan je bijsturen waar nodig en bouw je het (zelf)vertrouwen van je patiënt op. Ten slotte is het belangrijk om als thuisverpleegkundige aandacht te hebben voor het schaamtegevoel dat een stoma voor je patiënt vaak met zich mee brengt. Een stomapatiënt draagt letterlijk zijn of haar stoelgang op de buik. Ze durven daardoor soms minder vaak buiten gaan en hebben soms verminderd sociaal contact. Een stomapatiënt let enorm hard op de lichaamstaal van de thuisverpleegkundige. Wanneer jij je neus optrekt als je een stoma verzorgt, vergroot je het schaamtegevoel bij je patiënt. Als thuisverpleegkundige moet je doen alsof een stoma de normaalste zaak van de wereld is. Er mag zelfs wat humor bij komen kijken!”

Welke opleidingen zijn er voor stomazorg?

Sonia: “In de opleiding verpleegkunde is stomazorg een onderdeel van wondzorg. De kennisoverdracht is vaak heel theoretisch. Wil je je er toch in verdiepen dan zijn de opleidingen die o.a. via de Stomavereniging gegeven worden zeker aan te raden. Deze opleidingen zijn praktischer en worden gegeven door ervaringsdeskundigen, wat maakt dat de nieuw opgedane kennis meteen toepasbaar is!”

Zie je evoluties inzake stomazorg?

Sonia: “Het meest opvallende is dat er steeds meer en meer stomapatiënten komen, ook jonge mensen. Dit komt omdat er deze afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor darmkanker en de ziekte van Crohn. Er wordt bij deze diagnoses sneller naar een stoma gegrepen. Ook worden er meer tijdelijke stoma’s gebruikt tijdens de behandeling van darmkanker of de ziekte van Crohn. Dit om de darmen zichzelf sneller te laten herstellen.”

Tips voor andere thuisverpleegkundigen?

Sonia: “Mijn belangrijkste tip: heb respect voor de eigenwaarde van je patiënt, help hem of haar ook psychisch door “mentale veiligheid” aan te bieden en te luisteren.

Als tweede wil ik meegeven dat je kort op de bal moet spelen. Onderneem bijvoorbeeld meteen actie wanneer je merkt dat een stoma geïrriteerd is en wacht niet te lang.

Als laatste wil ik graag nog meegeven dat je ook out of the box moet denken! De tijd dat een stomapatiënt met een koffertje de deur uit moest is verleden tijd. Door zelf een stomapatiënte te zijn, ben ik beginnen experimenteren. Zo leerde ik dat het niet nodig is om je elke keer met een washandje te wassen en nadien met water af te spoelen. Vochtige doekjes zonder alcohol zijn perfect bruikbaar. Handig wanneer je buitenshuis gaat. Een klein zakje met vochtige doekjes, een pamperzakje om het gevulde stomazakje in op te bergen en een nieuw stomazakje volstaan! Geef je patiënt mee dat hij of zij zijn sociaal leven niet stop hoeft te zetten!”

Meer informatie

www.bellycare.be

Sonia opende ook een boetiek ‘Belly Bo’ waar aangepaste lingerie, badmode en homewear verkocht worden aan personen met een ‘belly’-geheim, zoals littekens of een stoma.

Assist
Comfortlift
CBB Leuven
SCA
Volvo Cars
Zorgpunt
AMMA
Precura
Coloplast
Tops