nl | fr
Handprotectie thuis en op het werk - 10 tips

Handprotectie thuis en op het werk - 10 tips

Je huid heeft van nature een beschermlaagje: de zuurmantel. De zuurmantel heeft als taak  je huid te beschermen tegen agressie van buitenaf:  infecties, irritatie, allergieën  en uitdroging, … Hoe hou je deze beschermlaag intact?

De zuurmantel is een combinatie van talg, zweet en dode huidcellen. Zepen, afwasmiddelen, schoonmaakmiddelen, sappen van groenten en fruit maar ook gewoon water hebben een irriterend en uitdrogend effect. Ook de lage luchtvochtigheid in de winter belast je huid.

De strenge hygiëne-eisen in de gezondheidszorg leiden in toenemende mate tot problemen. Oorzaak zijn het overvloedig wassen van de handen en het gebruik van alcoholgels. Symptomen zijn in eerste instantie een droge en ruwe huid. In een verder stadium kunnen er jeuk, schilfertjes, kloofjes en zelfs blaasjes ontstaan. Men spreekt dan van handeczeem of handdermatitis.

10 tips om de huid van je handen te beschermen, bij je patiënt en thuis

  1. Draag waterondoorlaatbare vinyl (pvc-)handschoenen. Kies geen latex handschoenen. Heb je al eczeem dan kan zich ook een latexallergie ontwikkelen.
  2. Kies voor gevoerde handschoenen (katoen, jersey, …) of trek eerst katoenen handschoenen aan.
  3. Draag waterondoorlaatbare handschoenen telkens wanneer je citroenen, sinaasappelen of pompelmoezen pelt, aardappelen schilt of in contact komt met tomaten.
  4. Draag werkhandschoenen (katoen, leder, linnen) om te tuinieren. Was je handschoenen – niet je handen.
  5. Gebruik zoveel mogelijk een vaatwasmachine.
  6. Vermijd direct contact met irriterende solventen: terpentijn, verfverdunners, verven, boenwas, metaal- en meubelwassen en schoensmeer.
  7. Was je handen met lauw water en zachte zeep. Spoel je handen overvloedig af en droog ze goed. Gebruik een hydraterende handcrème.
  8. Trek je ringen uit vooraleer je huishoudelijk werk verricht of je handen wast. Irriterende stoffen blijven gemakkelijk onder een ring zitten.
  9. Bij koud of winderig weer, draag niet-gevoerde lederen handschoenen om te voorkomen dat je handen uitdrogen en afschilferen.
  10. Bescherm je handen gedurende tenminste zes maanden nadat je handeczeem genezen lijkt. Zo krijgt je huid de tijd om volledig te herstellen.

Hoe vaak patiënten wassen?

Ook hier geldt: geef de zuurmantel van de huid de tijd om zich te herstellen tussen twee wasbeurten door. Op oudere leeftijd neemt de talgproductie ook af. Was daarom enkel de zweetplaatsen dagelijks en de rest van de huid twee tot maximum drie maal per week.

Assist
Comfortlift
CBB Leuven
SCA
Volvo Cars
Zorgpunt
AMMA
Precura
Coloplast
Tops