nl | fr
De zon: aangenaam maar niet onschuldig

De zon: aangenaam maar niet onschuldig

Gevolgen op langere termijn

De gevolgen zijn in te delen in enerzijds vroegtijdige veroudering van de huid en anderzijds huidkanker.

De vroegtijdige veroudering manifesteert zich in een combinatie van verminderde elasticiteit van de huid met de vorming van rimpels en de vlekkerige hyperpigmentatie (“de ouderdomsvlekken”). Beide manifesteren zich vooral op het gelaat, de décolleté en de handruggen of in de hals. Afhankelijk van het huidtype zie je deze symptomen vanaf de leeftijd van 40 à 50 jaar snel toenemen.

Huidkankers ontstaan door onomkeerbare schade aan het DNA van de huidcel waarbij UV-blootstelling een belangrijke oorzaak is. We onderscheiden enerzijds kankers uitgaande van onze keratinocyten, namelijk de basocellulaire en spinocellulaire carcinomen die we vooral op de zonblootgestelde lichaamsdelen bij 50-plussers aantreffen. Anderzijds zijn er de melanomen die uitgaan van de pigmentcellen (melanocyten) en die al op jongere leeftijd optreden en veel agressiever kunnen zijn. Bij bejaarden zien we ook vaak ruwe vlekjes en korstjes op het gelaat, de oorschelpen of het kale hoofd. Dit zijn de actinische keratosen, de voorlopers van huidkanker.

Belang van goede zonprotectie

Het aantal huidtumoren neemt gestaag toe. In de USA krijgt momenteel reeds 1 op 40 mensen huidkanker. Vandaar het belang van een goede zonprotectie (zie kaderverhaal: Beschermen tegen de zon? 5 tips.).

Zonnecrèmes: waarop letten?

Algemeen: kies voor een zonnecrème die beschermt tegen zowel UVB- als UVA-licht met een voldoende hoge sun protection factor (SPF) en die waterbestendig is. Wat dit betekent?

Bescherming tegen UVB- en UVA-stralen

UVB-licht is verantwoordelijk voor het verbranden (de B van burning). UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor de pigmentatie en veroudering (de A van aging). Kies voor een crème die tegen beide types beschermt. Het is pas de laatste jaren dat er goede UVA-filters ontwikkeld zijn. Of een zonnecrème ook tegen UVA beschermt, staat meestal apart op het etiket vermeld.

Minstens factor 20

Mensen die gemakkelijk bruinen zonder eerst te verbranden (huidtype 3 of hoger) kiezen in België voor minstens sun protection factor 20. De meeste Belgen hebben echter een huidtype 2 en kiezen dus best voor een factor 30 en in het Zuiden zelfs voor een SPF 50. Een factor 30 blokkeert ongeveer 93 % van de zonnestralen, een SPF 50 97 %.  Geen enkele zonnecrème blokkeert 100 %. Bovendien geldt de sun protection factor enkel wanneer je de crèmes voldoende dik aanbrengt, wat we meestal niet doen.

En dagcrèmes? Meer en meer crèmes bevatten een factor 10 ,15 of 20 om aging te voorkomen. Ze zijn voldoende in de donkere wintermaanden. Vanaf maart kan de UV-index snel verhogen zodat een hogere SPF nodig is.

En verder …

Het gamma goede zonnecrèmes op de markt is gigantisch. Kies één met een aangename textuur anders ga je er tegenop zien om hem te gebruiken. Er bestaan gels, crèmes, sprays, lotions, ongeparfumeerde en hypo-allergene zonneprodukten, ... Laat je hiervoor adviseren door je apotheker of dermatoloog. Vraag desnoods eerst een staaltje.

Assist
Comfortlift
CBB Leuven
SCA
Volvo Cars
Zorgpunt
AMMA
Precura
Coloplast
Tops