nl | fr
“Begeleiden van mensen met incontinentie is mijn specialisatie geworden.”

“Begeleiden van mensen met incontinentie is mijn specialisatie geworden.”

Sinds dit jaar is SCA Hygiëne Producten, met Tena, partner van Mederi. Voor Mederi is een partner een bedrijf dat samen met Mederi innovatieve oplossingen ontwikkelt om thuisverpleging naar een hoger niveau te tillen. Wat Tena betreft, is het werkterrein (in)continentie. Een problematiek die in het kader van meer thuishospitalisatie nog aan belang zal toenemen.

Zoveel meer mogelijk rond incontinentie

Antje tytgat: “Tijdens die opleiding zijn mijn ogen opengegaan. Ik was mij niet bewust van de verschillende oplossingen die er bestonden inzake (in)continentie. Ik zag bijvoorbeeld weinig verschil tussen luiers en dacht dat ik met de goedkoopste luier steeds de beste oplossing koos voor de patiënt. Vandaag weet ik beter.” Sinds de opleiding weet Antje veel beter het incontinentiemateriaal aan te passen aan de patiënt. “Het doel is lekkage te vermijden. Dat doe je niet met een one-size-fits-all-luier. Dat is ondertussen duidelijk.”

Mooi resultaat met “slimme luier”

Antje is één van de voortrekkers van TENA® Identifi, de slimme luier met een ‘chip’. “Deze luier leert mij wanneer, hoe vaak en hoeveel urineverlies er is zonder dat de patiënt hiervoor op onderzoek in het ziekenhuis moet. Da’s patiëntvriendelijker en goedkoper. Mijn mama bijvoorbeeld ging regelmatig naar toilet. Toch plaste ze ook nog in de luier. Dankzij de slimme luier kon ik zien wanneer ze plaste. En dat bleek telkens kort nadat ze naar toilet was geweest. Zo ontdekten we dat ze haar blaas niet volledig leegplaste. Bij een man met dementie stelden we vast dat hij altijd kort na 7 uur ’s morgens urineerde in zijn luier. De thuisverpleging ging rond 7.30 uur langs. Toen we dat wisten, vervroegden we hem in onze ronde. De man plast nu ’s morgens op toilet. Hij voelt zich hier beter bij en dankzij een aangepaste luier is er voor de rest van de dag ook minder lekkage. Dankzij TENA® Identifi weet je ook hoeveel iemand plast en dus ook of iemand voldoende drinkt. Ook op dit vlak hebben we al patiënten kunnen helpen.”

Er zou meer interesse mogen zijn voor incontinentie

De vergoeding volgens de incontinentiegraad stimuleert verpleegkundigen niet direct om hierrond te werken. Een drogere patiënt betekent minder inkomsten voor de zelfstandige verpleegkundige. “Mij heeft het persoonlijk nooit tegengehouden. Ik vind incontinentie een miskend probleem. Lastig voor de patiënt, zijn omgeving én de thuisverpleegkundige. Wanneer ik de levenskwaliteit en gezondheid van een patiënt kan verbeteren, vaart iedereen er wel bij.”

Leveringen? Tena maakt het je gemakkelijk

Een goede samenwerking draait niet alleen om goede producten. Tena ontwikkelde i.s.m. Ultimedi een logistieke oplossing voor zelfstandige praktijken thuisverpleging. Zo kunnen bestellingen van Tena-producten geleverd worden waar de praktijk het wenst: bij de patiënt zelf, bij de praktijk, een apotheker, … I.s.m. Ultimedi wordt ervoor gezorgd dat alle praktische beslommeringen m.b.t. leveringen tot een minimum beperkt worden.

Meer informatie?

Gwendolyn Kennis
Continence Care Advisor FL
Mobile: +32 475 55 01 33
gwendolyn.kennis@essity.com 

Assist
Comfortlift
CBB Leuven
SCA
Volvo Cars
Zorgpunt
AMMA
Precura
Coloplast
Tops