nl | fr
20 “Referentieverpleegkundigen continentie” in opleiding

20 “Referentieverpleegkundigen continentie” in opleiding

De opleiding is een initiatief van Mederi en Tena (SCA Hygiene Products) i.s.m. Urobel (Belgische nationale vereniging voor urologische verpleegkundigen en aanverwanten) en 3 hogescholen. Dat de limiet voor het aantal deelnemers snel bereikt was, bewijst dat thuisverpleegkundigen zoekende zijn inzake oplossingen voor incontinentie.

Groeiend belang

Geert Eykens (commercial director BeLux SCA): “We stellen vast dat er een lacune is aan gespecialiseerde knowhow over oplossingen voor incontinentieproblemen bij thuisverpleegkundigen. Zowel wat betreft behandelingswijzen als wat betreft intelligente oplossingen voor de opvang van urine. Rond incontinentie hangt ook nog een groot taboe hoewel er vandaag goede oplossingen bestaan voor het comfort en welzijn van de patiënt. Wij willen thuisverpleegkundigen helpen om patiënten en hun mantelzorgers geloofwaardig te adviseren inzake continentie. We willen hen beter begeleiden voor wat betreft bestaande en nieuwe producten.”

6 maanden doorgedreven opleiding

“De opleiding loopt van 24 november tot begin juni 2015”, vertelt Iris Van desteene, field coach bij SCA. “De kern bestaat uit 12 dagen theorie, 3 dagen stage en een afsluitende paper. Thuisverpleegkundigen scherpen opnieuw hun kennis bij van o.a. de anatomie van de urinewegen, de werking van de blaas en soorten incontinentie. De docenten gaan ook in op diverse oplossingen voor continentie zoals het trainen van de bekkenbodemspier en geven een overzicht van bestaande en toekomstige producten voor de opvang van urine. De opleiding is dus veel meer dan een verkooppraatje voor Tena-producten. Deze producten zijn slechts 1 schakel in de behandeling van incontinentie. De lat ligt hoog. We willen superspecialisten die een gefundeerd en objectief advies kunnen uitbrengen met het oog op het comfort en het welzijn van de patiënt.”

“Het attest Referentieverpleegkundige Continentie is ook geen eindpunt”, stelt Geert Eykens. “Daarom krijgen de toekomstige referentieverpleegkundigen ook 2 dagen training in hoe ze hun kennis verder kunnen overdragen aan collega’s waardoor knowhow zich verder kan verspreiden. En tijdens terugkomdagen houden ze hun kennis van de basisopleiding verder op peil.”

Referentieverpleegkundige Continentie is momenteel nog geen erkende titel. De initiatiefnemers voor de opleiding i.s.m. Mederi hopen echter dat de overheid het belang van de specialisatie inziet en de titel erkent.

Meer informatie:

 

Assist
Comfortlift
CBB Leuven
SCA
Volvo Cars
Zorgpunt
AMMA
Precura
Coloplast
Tops