'Samen-zorg-dragen' om en rond het levenseinde als rouwkracht voor nu en later

'Samen-zorg-dragen' om en rond het levenseinde als rouwkracht voor nu en later

Algemene informatie

Inschrijven kan al tot het volgende kwartaal (jan-maart 2023), wat er nog volgt laten wij later op jullie los.

Tijdens deze opleiding zullen er 3 thema's belicht worden:
* Stervenstekens 
* Laatste verzorging
* Administratieve luik

Stervenstekens - Als sterven heel dichtbij komt.
Het tijdstip van sterven is moeilijk te voorspellen.
We staan hier stil bij de naderende stervenstekens, geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk. Zo krijgen we informatie over het sterven, de dood en de voorspelbaarheid van de dood. Deze kostbare informatie helpt ons in de zorg en in het nemen van beslissingen om en rond het afscheid. 

De laatste verzorging - Als kracht voor nabestaanden en zorgverleners.
Na een overlijden zal in de meeste gevallen 'de laatste verzorging' van het lichaam plaatsvinden. Nog niet zo lang geleden werd deze zorg vooral gedaan door professionelen. In praktijk zien wij hoe bemoedigend het is en hoeveel troost het biedt als nabestaande mee zorg kunnen dragen voor die laatste verzorging. Soms is alleen het aanwezig zijn bij de zorg het enige wat mogelijk is voor de nabestaande. Toch kan deze bijdrage een positieve rol spelen in hun rouwproces. Het biedt troost en kracht om deze tijd van afscheid te dragen. Hoe zou het zijn om de nabestaanden mee te betrekken in die laatste zorg van hun dierbare? Hoe doe je dat samen en niet alleen. Hoe draag je mee zorg voor dat warm troostdeken rond de schouders van de nabestaanden? 
Die laatste zorg als kracht voor nu en in de toekomst voor nabestaande en zorgverleners. Heel graag delen wij onze positieve ervaringen uit het werkveld met jullie.

Administratieve luik - Sterven, hoe doe je dat? Praktische regelingen.
In dit luik bieden we aan de zorgverleners een overzicht van de mogelijkheden welke er zijn voor-, tijdens en na overlijden. 
Het wettelijk kader dat dient gerespecteerd te worden en welke alternatieven en beperkingen de wetgeving inhoudt. Tevens bespreken we de ruime waaier van mogelijkheden waaruit de patiënt kan kiezen indien hij/zij zelf zijn/haar uitvaart wenst vast te leggen. 

'Samen-zorg-dragen' om en rond het levenseinde als rouwkracht voor nu en later

08 december 2022

14u00 17u00

Parc51, Lummense Kiezel 51, 3500 Hasselt

€30; Gratis voor Mederi-leden

22/30

Inschrijven

Andere opleidingen