Wondzorgnomenclatuur: wijzigingen vanaf 01/12/2022: belangrijke aandachtspunten voor betrokken arts

Er worden (met ingang vanaf 01/12/2022) ingrijpende wijzigingen doorgevoerd in de RIZIV-nomenclatuur met betrekking tot de honoraria voor wondzorg bij thuisverpleegkundigen. Dit heeft ook impact op de afspraken met artsen die patiƫnten doorverwijzen.

 Wijzigingen vanaf 1/12/2022:
 
  1. Voorschriftplicht wordt meldplicht:
    1. Tot nog toe vereiste de terugbetaling van honoraria voor wondzorg een voorschrift van een arts. Dit was in tegenstrijd met de WUG (Wet op de Uitoefening van de Gezondheidszorgberoepen). In de nieuwe regelgeving valt deze plicht dan ook weg, behalve voor een beperkt aantal gevallen: draadjes en nietjes verwijderen, aanbrengen van geneeskrachtige producten in geval van dermatologische aandoeningen, postoperatieve oogindruppeling en compressietherapie.
    2. De thuisverpleegkundige die een wondzorg opstart is vanaf 1/12 verplicht dit, binnen de 5 dagen na opstart, te melden (inclusief foto van de wonde) aan de betrokken artsen.
    3. Opgelet, in het kader van terugbetaling van wondzorgmateriaal kan nog steeds een voorschrift gevraagd worden.
  2. Onderlinge communicatie:
    1. Ook tijdens het wondzorgproces zal de verpleegkundige op geregelde tijdstippen de arts op de hoogte brengen van de evolutie van de wonde.
    2. De opstartmelding en de verdere communicatie zal om begrijpelijke redenen moeten verlopen via beveiligde communicatiekanalen (idealiter eHealthBox) (Af te spreken tussen de verpleegkundige en de arts).
  3. Rol van de referentieverpleegkundige wondzorg en/of de behandelende arts bij slecht genezingsproces:
    1. In geval de opgestarte wondzorg niet resulteert in de verhoopte resultaten, dan dient de thuisverpleegkundige een ‘second opinion’ in te roepen. Een referentieverpleegkundige wondzorg of een arts kan gevraagd worden om de wonde te beoordelen en nieuwe instructies in een advies aan te leveren voor de verdere behandeling van de wonde. 
  4. Patiƫnten met nood aan zware wondzorg:
  5. De verpleegkundige kan bij de adviserend arts een aanvraag doen voor bijkomende honoraria bij uitzonderlijk zware wondzorg. De vaste arts wordt hierbij niet belast met nieuwe aanvraagdocumenten.
 
Samenvatting van handelingen te stellen door de verpleegkundige en de contactpunten met betrokken arts(en):
 Wondzorg.png
 
Hopende u met deze info van dienst te kunnen zijn, en steeds bereid om uw verdere vragen te beantwoorden via wondzorg@mederi.be.
 

Gepost op 20 okt 2022

Andere nieuwsartikels