Thuiszorgorganisaties slaan handen in elkaar voor verzorging COVID-19-patiënten in cohortzorg

Samenwerking. Dat is het kernwoord in deze coronacrisis. De sector van de eerstelijnszorg slaat de handen in elkaar om samen ‘cohortzorg’ aan te bieden. Dat is zorg uitgevoerd door een vast team van verzorgenden en verpleegkundigen dat enkel bij (vermoedelijk) besmette mensen langskomt. De sector krijgt daarvoor ondersteuning van de Vlaamse overheid.

Tijdens deze coronacrisis blijft de sector van de thuiszorg enigszins onderbelicht in haar rol als eerstelijnszorg. Nochtans spelen de gezinszorg en de thuisverpleging vandaag een essentiële rol. Duizenden medewerkers zijn dagelijks in de weer om bij de mensen thuis een passende zorg en verzorging te bieden. Honderden van deze ‘helden van de zorg’ zijn bereid gevonden om over openbare en private zorgorganisaties heen hun rol van thuisverzorger bij (vermoedelijk) besmette mensen op te nemen. Ze doen dit al een tijdje, maar vanaf 16 april nu ook ’officieel’. De cohortteams zullen overigens niet enkel georganiseerd worden voor mensen thuis, maar ook voor woonzorgcentra en andere zorginstellingen.

Mederi is één van de zorgorganisaties die meestapt in dit verhaal en zowel op provinciaal als lokaal niveau vertegenwoordigd is in Vlaanderen.

“Wij willen als koepel voor en erkende dienst van zelfstandig thuisverpleegkundigen uiteraard meewerken om COVID-19 in te dijken”, zegt algemeen directeur van Mederi Willy Vertongen. “En dat betekent optimaal samenwerken. Iedereen is of wordt geraakt door het virus. Iedereen wil het helpen bestrijden. Wij zetten onze expertise op het terrein daarvoor in.”

Gepost op 16 apr 2020

Andere nieuwsartikels