Thuisverpleegkundigen zijn het beu om bestempeld te worden als fraudeurs binnen de gezondheidszorg

Het is nu genoeg geweest. Ieder jaar opnieuw kan men er zeker van zijn dat er wel iemand is die wil 'scoren' met de resultaten van het jaarverslag van de DGEC (Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle van het RIZIV). Het is dan alsof die persoon zelf op onderzoek is geweest en iets wonderbaarlijks ontdekt heeft. Alsof niemand dit jaarverslag kan lezen, moet er iemand de redder des vaderlands zijn en in overdreven termen aan de bevolking uitleggen dat het toch wel een schande is wat die 'thuisverplegers' (want zo worden thuisverpleegkundigen dan genoemd) uitspoken met het belastinggeld. Uiteraard wordt er dan een deskundige bijgehaald die de inhoud toelicht en, zonder het te beseffen en goed bedoeld, uitlegt dat de sector eigenlijk niet anders kan dan te frauderen. En ieder jaar opnieuw is dit groot nieuws, gezien de 'komkommertijd'.

De sector thuisverpleging waarin 30.000 mensen alle dagen, 7 op 7, op de meest onmogelijke uren en met grote deskundigheid ter beschikking staan van hun patiënten verdient beter dan een gedrocht van een titel: 'Verzonnen bezoeken en verzonnen ziektes: ondanks controles nog altijd miljoenenfraude door thuisverplegers'.

Laat ons toe om even iets meer te doen dan alles op een hoopje te gooien. Laat ons toe om wat duiding te geven, als het mag?

De sector thuisverpleging is niet blind voor misbruiken, meer zelfs: ze heeft zichzelf strenge controles opgelegd die verder gaan dan gelijk welke andere beroepsgroep binnen de gezondheidszorg. De sector thuisverpleging is niet doof voor de bedragen die ten onrechte aangerekend worden door enkelingen. Nee, de sector doet er alles aan om misbruiken tegen te gaan.

Als er 33 dossiers zijn waarin bepaalde verpleeg- of zorgkundigen denken dat de regels niet gelden voor hen, dan moet hier iets mee gebeuren. Ze zijn gekend en ze moeten uit de sector geweerd worden, maar niet zonder dat ze zichzelf kunnen verdedigen.

De sector thuisverpleging is de zwaarst gecontroleerde sector. In 2016 werden er 153 controlebezoeken afgesloten bij thuisverpleegkundigen. Dit is meer dan dubbel zoveel dan bij gelijk welke andere beroepsgroep in de gezondheidszorg: de nummer 2 in de sector heeft 72 afgesloten controlebezoeken. Niemand rept hier met een woord over. Het is alsof een logica wordt gehanteerd waarin wordt gezegd dat er meer parkeerovertredingen zijn indien er meer parkeerwachters rondlopen en geen overtredingen zijn als er geen parkeerwachters rondlopen...niets is uiteraard minder waar.

De duizenden verpleeg-en zorgkundigen die het goed menen krijgen jaar na jaar meer controlemaatregelen opgelegd. De sector thuisverpleging verliest hierdoor steeds meer tijd die niet kan besteed worden aan zorg.

Het zijn 'brave zielen’ die steeds meer moeten boeten voor de enkelingen die er een zootje van maken. Ondertussen krijgt de sector het imago opgespeld van fraudeurs die nog meer moeten gecontroleerd worden, hierin duchtig ondersteund door enkele pseudowetenschappelijke verklaringen.

Misschien moet de sector wat meer haar op zijn tanden hebben.

Misschien moeten de mensen die denken te scoren met een artikel als datgene wat we 'alweer' mochten doorslikken vorige vrijdag eens gaan beseffen dat ze hier enkel woede mee opwekken bij de duizenden verpleeg- en zorgkundigen die steeds meer tijd verliezen door verkeer en opgelegde controlemaatregelen en die er toch iedere dag opnieuw staan om hun patiënten de beste zorg te geven. Het zijn zij die er voor zorgen dat mensen thuis kunnen verzorgd worden. Het zijn zij die er voor zorgen dat theorie in praktijk omgezet wordt. Het zijn zij die er voor zorgen dat met dezelfde middelen steeds meer mensen kunnen geholpen worden.

Misschien moet er in de plaats van bibliotheken vol te schrijven en grote theorieën te verkopen over werkbaar werk eens nagedacht worden over het effect van een aanmoediging in plaats van een verwijt.

Misschien moet er, ook tijdens verkiezingsperiodes, eens geprobeerd worden om fundering en onderbouw te leveren in plaats van populistisch uit te halen naar een sector die kreunt onder de werkdruk.

De 30.000 verpleeg- en zorgkundigen zijn het beu. Dergelijke artikels worden niet meer onthaald op applaus; ze getuigen enkel van een zielige scoringsdrang van enkelen en verpesten een klimaat waarin er door een hardwerkende sector op een ernstige manier evenwichten worden gezocht.

In naam van onze 1000 verpleeg- en zorgkundigen

Willy Vertongen

CEO Mederi

Aanvulling 24/08/2018: Op dit bericht werd via sociale media meer dan 1500 keer gereageerd. Een signaal dat de thuisverpleging zijn stem laat horen! Hieronder vindt u enkele van die reacties:

"Het doet telkens pijn om ongenuanceerde krantenkoppen te lezen over de fraude in de thuisverpleging, zoals vorige week in het Nieuwsblad. De onderstaande reactie van Willy Vertongen haalde dan wel geen voorpagina’s, hij deed heel veel deugd. Voor wie het interesseert: het artikel brengt de nodige duiding bij de berichtgeving van vorige week. En het is de perfecte beschrijving van het gevoel van al wie het goed meent met de thuisverpleging."

"Een proffesionele kijk en nuancering op een 'sensatieverhaal'. Gelieve dit lange bericht helemaal te lezen. Idd, fraudeurs moeten eruit doch niet de ganse sector is 'ziek'."

"Omdat de thuisverpleegkundigen momenteel in een slecht daglicht worden gezet even deze tekst, neem eens de tijd om hem te lezen, ik kon het niet mooier overbrengen."

Gepost op 20 aug 2018

Andere nieuwsartikels