Mederi achter de schermen: Schakelzorgcentrum Aalst

Dinsdag 14 april gingen de deuren van het schakelzorgcentrum in Aalst open voor de eerste COVID-patiënten. Zo’n schakelzorgcentrum fungeert als tussenstation tussen het ziekenhuis en de thuissituatie van de patiënt. Vandaag worden er een 15-tal patiënten opgevangen en van de nodige zorg voorzien. Onder de zorgverleners ook Mederi-praktijk Thuisverpleging Klavertje Vier uit Aalst. Kirsten en Nathalie draaien al van in het begin mee in het schakelzorgcentrum. We contacteerden hen voor een snelle babbel.

Mederi - Hoe ziet een dag in het schakelzorgcentrum eruit?

Nathalie De Vuyst: De verzorging loopt wat gelijk met de verzorging in het ziekenhuis. ’s Ochtends worden de mensen gewekt voor een controle van de parameters, toedienen van medicatie en zorgen en het ontbijt. Ook de artsen en de kinesist komen langs. ’s Middags zorgen we voor de bedeling van het middagmaal, een tweede check van de parameters en opnieuw toedienen van de medicatie. Tijdens het koffiemoment in de namiddag verschonen de zorgkundigen de lakens. Tegen de avond uiteraard het avondmaal, medicatie toedienen, verzorging en een laatste check-up.

Kirsten Goessens: We proberen het zo aangenaam mogelijk te maken voor de bewoners en zorgen samen voor een huiselijke sfeer. Stipt om 20 uur speelt één van de bewoners een liedje af om ons te bedanken, dat is fijn.

Nathalie: Klopt, na de middag is er ook de mogelijkheid om te skypen met de familie. En tussen de verzorgingsmomenten nemen we echt tijd voor een babbel met de mensen.

Mederi - Waarom wou jij je graag inzetten in het schakelzorgcentrum?

Kirsten: Ik wist dat dit een uitdaging was waar je enorm veel voldoening uithaalt. Ik kan dit nu alleen maar beamen, de bewoners zijn ons enorm dankbaar.

Nathalie: Ook voor mij was dit een extra uitdaging, ik wou heel graag mensen die besmet zijn met het coronavirus opvangen, helpen en verzorgen.

Mederi - Welke situaties blijven je bij?

Kirsten: Ik was aanwezig bij het overlijden van een bewoner, wat uiteraard absoluut geen fijne situatie was. Tegelijkertijd was ik zo dankbaar dat ik er was, dankbaar dat mevrouw op dat moment niet alleen hoefde te zijn.

Nathalie: Het plotse overlijden van mevrouw was inderdaad even schrikken voor iedereen. Gelukkig ervaren we ook mooie, warme momenten. Alle bewoners zijn zeer dankbaar voor de goede zorgen en we genieten mee van het moment wanneer ze eindelijk terug naar huis mogen keren.

Kirsten: Een ander mooi moment was het samenbrengen van een koppeltje dat twee weken lang van elkaar gescheiden was. Of wanneer de bewoners vol tranen schieten wanneer hun familie aan het raam staat.

Mederi - Wat zijn de evoluties binnen het schakelzorgcentrum?

Kirsten: Momenteel zijn er minder patiënten, maar wat de toekomst brengt blijft een vraagteken.

Nathalie: De bewoners zijn opgesplitst in ‘hotelgasten’ en ‘zorggasten’. De hotelgasten verblijven bij ons omdat er thuis te veel risico is om hun medebewoners te besmetten, maar hebben in tegenstelling tot de zorggasten relatief weinig zorgen nodig. Naar het aantal patiënten in de toekomst kunnen we inderdaad alleen maar gissen.

Mederi  - Hoe doet Klavertje Vier het buiten het schakelzorgcentrum?

Kirsten: Binnen de praktijk gaat het zeer goed, voorlopig zijn er nog steeds geen besmettingen. Dit hebben we te danken aan een topteam dat zich strikt aan de beschermingsmaatregelen houdt. Ze kunnen onze zorgvragers ook steeds geruststellen wanneer ze het even moeilijk hebben. We proberen ook eens iets extra te doen voor onze mensen. Kappers of pedicures werken bijvoorbeeld voorlopig niet. We doen nu dus net dat tikkeltje meer.

Nathalie: De combinatie van praktijkcoördinator en de inzet in het schakelzorgcentrum is niet evident, dus een dikke proficiat aan Kirsten om dit te doen!

Kirsten: De combinatie met het schakelzorgcentrum is alleen maar mogelijk dankzij de steun van het hele team van Klavertje Vier. Ik ben aangenaam verrast dat er zo’n sterk team achter mij staat!

Mederi – Topteam, maar dat wisten we al! Bedankt voor jullie inzet en de babbel!

Klavertjeviergroep.jpg

Gepost op 30 apr 2020

Andere nieuwsartikels