De Kopgroep succesvol gestart: meer straf volk op komst!

De Kopgroep, de eerste podcast rond thuisverpleging - en de eerste lijn - schoot sterk uit de startblokken. Maar we zijn pas begonnen. Want wie wil nu niet naar een duurzame thuisverpleging, met alle uitdagingen? De Kopgroep brengt iedereen die vooruit wil samen, gasten tot luisteraars. Met nog veel straffe interviews en events, maar ook door podcast als persoonlijke, makkelijke inspiratiebron én netwerkinstrument op de zorgkaart te zetten. Waar podcast in Europa of Amerika enorm populair is, ontdekt Vlaanderen nog maar recent dit mooie medium. Waar er nog ruimte is voor iets zeldzaams: een echt boeiend gesprek.

Innovatieve huisarts, gepassioneerde topambtenaar
Waar afleveringen 1 met de minzame Lode en 2 met de flamboyante Véronique eerst - zoals het hoort - de ondernemende thuisverplegers aan het woord lieten, gaan we met nr. 3 naar een innovatieve artsenpraktijk. Waar Jos Vanhoof de lokale zorgwereld met succes probeert te veranderen, ook samen met de (thuis)verpleging. Aflevering 4, die begin mei volgt, leidt ons zelfs naar het kabinet van minister Vandenbroucke (!). Daar hebben we een ontmoeting met Jan Bertels, gepassioneerd kabinetschef en jarenlang politicus/topambtenaar.

Maar dat is lang niet alles: loop mei volgt een groots groepsinterview op een unieke locatie, waar we onze eerste 4 kopmannen/vrouwen samenbrengen. En nog concreter gaan praten over oplossingen voor de vele complexe vraagstukken in de thuisverpleging: de tekorten aan zorgverstrekkers, de zorgverschuiving naar de eerstelijnszorg, het ethische zorgondernemerschap… Zoekend naar wat ons allemaal verbindt in plaats van verdeelt. Zodat er nog meer actie komt.

Podcasting: altijd en overal, inspiratie tot connectie
De eerste reacties op deze unieke campagne waren er niet naast. Honderden luisteraars, verpleegkundigen die hun collega’s gretig deelden via sociale media, andere zorgverleners die geraakt zijn… Gezien de druk op de eerste lijn is dat een klein mirakel. Want wie weinig tijd heeft is niet altijd mee met frisse initiatieven. En toch: De Kopgroep is dé manier om mee te zijn. Erkenning, inspiratie, motivatie en connectie in 1. Kennis of ervaring delen, opvallende ideeën opwerpen en… onze zorgstem luid laten horen. Om zo mee te helpen aan vooruitgang. De Kopgroep beluister je onderweg, zodat (zorg)ritten minder lang duren. Of tijdens het huishouden, een lekker bad, de sport, een reisje,…

Nog voordelen? Je hoeft je ogen niet te gebruiken. Je luistert wanneer en zolang je wil, ook dankzij de tijdscodes met thema’s, in de korte tekstuele versie of in de nog kortere tijdsindex. Je deelt De Kopgroep makkelijk met collega’s, vrienden of familie. Zodat zij ook voelen wat er leeft. De luisteropties zijn even groot: via onze website, Facebook of LinkedIn, Spotify… Heb je een smartphone, tablet of computer? Of een (auto)radio met bluetooth, een MP3-speler of slimme speaker? Ideaal. Ben je technisch niet zo handig? Klik hier en vind snel je weg.

Europa & Amerika luisteren massaal, wij volgen snel
Zowat alle Vlaamse media maar ook steeds meer bedrijven, organisaties en overheden, zetten zwaar in op podcasting. Zelfs radiostations doen mee: podcasting is misschien wel het ‘nieuwe’ radio. Waar nog tijd is voor een menselijk, inhoudelijk, echt goed gesprek. Zonder onderbrekingen door de reclame of… de interviewer. En dat wordt gewaardeerd: zowat de helft van de Nederlanders of Amerikanen luistert minstens maandelijks naar een podcast, in Vlaanderen is dat bijna een kwart van de bevolking. In landen als Spanje is podcasting nog populairder dan in Nederland.

We zouden bijna vergeten dat die openhartige gesprekken zonder zever ons net mens maken. Zeker in tijden van te veel zever op sociale media, 1.001 oppervlakkig-onpersoonlijke mails en sms’jes… Podcasting voelt dichtbij, bijna intiem. Het doet nadenken en voelen, prikkelt verbeelding en daadkracht, biedt hoop en perspectief, maar ook informatie en ontspanning. Logisch: je zit als het ware samen aan tafel, zonder moeite, elk woord begrijpend, elke ademtocht en stemverandering horend. Bij de gast thuis of op zijn werk, mee glimlachend of even uitgesproken. Maar vooral: je haalt er altijd uit wat werkelijk interessant is.

Luister en deel je mee?
Podcast De Kopgroep

Gepost op 24 avr. 2023

Autres nouvelles